Castell de Sant Ferran de Figueres (Girona)

1753
El 16 de maig de 1752, en temps del rei Ferran VI, el marquès de la Mina, capità general de Catalunya, va ordenar al comandant general del cos d'enginyers Juan Martín Cermeño que localitzés el millor emplaçament per a la construcció d'una gran fortificació que assegurés la defensa de la frontera nord-oriental amb França. Cermeño va optar per construir la nova fortalesa al turonet de Caputxins, a tocar de Figueres. Les obres van començar el 4 de setembre de 1753, i en la direcció dels treballs va participar el seu fill Pedro.


La fortalesa es va dissenyar per allotjar-hi 2.500 soldats d'infanteria i 450 de cavalleria amb les seves muntures. L'oficialitat, els enginyers, els artillers, els servents i els treballadors sumaven unes altres 1.000 persones. Els magatzems i les cisternes podien acumular pertrets, aigua i queviures per resistir un any sense necessitat de dependre de l'exterior.
Sant Ferran esdevenia un obstacle de primer ordre contra qualsevol invasió procedent del nord. Difícilment un exèrcit podia passar de llarg deixant a la seva rereguarda aquesta fortalesa que controlava la principal via de comunicació amb França.

Des del 2003
A partir del 1997, Sant Ferran va quedar obert al públic, i des del 2003, un consorci compost pel Ministeri de Defensa, l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya vetlla per la integritat patrimonial del monument per tal que les futures generacions puguin gaudir d'un dels paisatges històrics més impressionants d'Europa.


Entrada principal.

Molt recomanat.
Si feu la visita guiada us portaran a donar una volta pel recinte emmurallat del castell amb vehicles 4X4.

Molt recomanat.
Si feu la visita guiada us portaran a donar una volta amb zodíac per dins de la cisterna d'aigua.

Pati interior del castell.





Vista aèria del castell.



Altres llocs que us poden interessar:

Girona * Sant Joan les Fonts