Sant Llorenç de la Muga, Girona

Sant Llorenç de la Muga se situa a l'Alt Empordà, entre Figueres i la frontera amb França, pròxim a la Comarca de la Garrotxa. Per la seva orografia és ideal per a aquells visitants que volen descobrir l'entorn natural. En un passeig de poc més de vint minuts és possible arribar fins a la Torre dels Moros, des d'on s'albiren unes vistes espectaculars sobre la vall del Riu Muga i el poble de Sant Llorenç.
Ens trobem davant d'un dels pobles més encantadors de l'Empordà, desconegut pel turisme de masses i molt tranquil. En determinades èpoques de l'any és fàcil sentir únicament les campanes i els ocells, un ambient bucòlic acord amb un casc antic en molt bon estat de conservació on destaca el recinte emmurallat dels segles XIV i XV. Aquest complex comprèn la muralla, tres portals d'accés i torres de vigilància.


Pont Vell
El pont Vell és del s. XIV- XV i té tres arcades recolzades sobre pilastres. L'arcada central és rebaixada i les laterals són de mig punt.

Capella de Sant Andreu
La capella de Sant Andreu, de principi del s. XVII, es va construir seguint els cànons romànics medievals. 


Canal de reg
El canal de reg, o rec del Molí, va ser construït al s. XVII per subministrar força hidràulica al molí fariner: s'inicia a la Resclosa i transcorre paral·lel al traçat nord de la muralla.

Portal de Baix
El Portal de Baix, el Portal de Dalt i el Portal del Mig o del riu, constituïen les tres portes d'entrada del recinte emmurallat, que data del s. XVIII-XIV.

Església de Sant Llorenç de la Muga, un temple originalment romànic, de tres naus, i que posteriorment ha sofert transformacions, reformes i destruccions parcials.


Portal del Mig o del Riu
És una de les tres portes d'entrada  del recinte emmurallat, que data del s. XIII-XIV.

Pont de Sant Antoni
 El pont de Sant Antoni, del s. XIV-XV, era conegut amb el nom de pont del Grau fins que l'any 1835 es va construir l'ermita de Sant Antoni al lloc on hi havia hagut un oratori dedicat a la Mare de Déu de Montserrat.

Torre de Guaita
La torre de Guaita és una construcció medieval del s. XII-XIII. Va ser un element essencial per a la defensa del poble perquè des d'allà es controlava tota la vall.
Popularment es coneix com la torre dels Moros.

Interior de la primera planta de la torre.

Vista de tot el poble des del mirador de la Torre,