Església de Sant Sadurní de Collsabadell, Llinars del Vallès

Aproximadament a dos quilòmetres de Llinars, damunt el cim d'un turó a la banda septentrional de la serra del Corredor, es troba una joia arquitectònica envoltada de natura: l'església de Sant Sadurní de Collsabadell.

És una església romànica, de planta de creu llatina que pertany al Bisbat de Terrassa. La notícia més antiga ens la dóna un document de l'any 1040, en el qual el bisbe Guislabert de Barcelona dóna a la Canònica de la Seu de Barcelona diverses esglésies, entre elles "Sancti Saturnini de Collum Sabadello".

La parròquia, al llarg de la seva història, ha sofert un munt de restauracions. La nau és de volta de canó apuntat i el campanar és d'estil gòtic tardà. A les reformes del segles XVI i XVII, van afegir-se quatre capelles laterals. La del Roser, de sota del campanar, existia el 1537 i la de davant, amb cúpula, sobre cornisa, es va fer el 1640. Aquesta petita església posseeix una característica arquitectònica que li confereix exclusivitat: una semitorre circular incrustada al campanar que dóna accés al segon pis mitjançant una escala de cargol.

I és que, efectivament, el que podríem entendre com a centre neuràlgic d'aquest veïnat, d'uns 300 habitants, és la seva església. La primera documentació de la zona "Collum de Sabadello" és al 998 en el Cartulari de Sant Cugat.


Llocs d'interès de Llinars del Vallès