Rupit i Pruit

Rupit poble medieval que pertany a la comarca d'Osona i de la província de Barcelona.

Al nord-est de Catalunya, a mig camí entre Vic i Olot, hi ha Rupit, una joia al bell mig del Collsacabra. Quan arribem al poble una de les coses que crida més l'atenció, a part de la bellesa de les seves construccions i el seu incomparable entorn, és una paret que sorgeix sobre una gran roca que domina el poble. Sembla ser que la roca és l'origen del nom de Rupit, ja que en llatí rupes significa roca i és on hi havia l'antic castell (segle X).

A recer de la penya rocosa on s'assenten les restes del castell Rupit manté el seu passat barroc que el converteix en un poble amb encant: carrers empedrats, cases rústiques dels segles XVI i XVII, el peculiar pont penjat de fusta, l'església barroca de Sant Miquel, etc.

El poble està envoltat per la riera de Rupit, boscos frondosos, balmes, tombes prehistòriques i salts d'aigua on es respira el silenci i la calma de la natura.

A pocs quilòmetres de Rupit, a una altitud de 950 metres, es troba Pruit on l'església de Sant Andreu presideix un petit nucli de cases i un bon estol de cases de pagès, algunes d'elles de gran bellesa.
Rupit i Pruit des del 1977 formen un únic municipi.

Font: Ajuntament de Rupit