Església de Sant Cristòfol de la Castanya

Població: El Brull
Comarca: Osona
Província: Barcelona

Com anar? El mapa està al capdavall de la pàgina.

Què hi fa una església voltada de muntanyes, feixes i silenci? No us emporteu una idea equivocada: esteu davant del centre d'una parròquia molt poblada en temps antics. El mil·lenari terme de la Castanya es coneix ja des de l'any 993, tot i que no serà fins avançat el segle XI que s'erígí el primer temple.
Poca cosa queda d'aquesta primera església: sabem que era de nau única amb absis semicircular, orientat vers l'est, amb la porta a la façana de migdia, i amb un sostre cobert de lloses de pissarra, pedra gens estranya en aquesta contrada. També coneixem que al seu exterior hi havia una plaça, lloc de trobada i reunió dels veïns de la vall.
Entre finals del segle XIII i inicis del XIV s'hi feren algunes de les reformes que encara avui veiem. La porta dovellada, d'arc de mig punt, es construí en el mateix lloc que una d'anterior. També es va refer el campanar que podeu contemplar. D'uns 12 metres d'alçada i quatre pisos, en destaquen les espitlleres i finestres germinades. D'aquest moment són les pintures murals gòtiques que es recuperen de la volta de la nau, mostrant sants i àngels (avui dipositades al museu Episcopal de Vic).
Restaurada a finals dels anys 80 per la Diputació de Barcelona, és avui un testimoni viu del pas dels segles. Encara s'hi celebra el seu aplec el mes de juliol, que com els antics pobladors de la contrada, encara es troben a redós del temple, al cor de la vall de la Castanya.