Població: Moià
Província: Barcelona
Època: Paleolític, Neolític, Edat de Bronze
Estil: Prehistòria
Les Coves del Toll estan situades sobre el Torrent Mal, al terme de Moià, amb un bon accés per carretera. S'hi accedeix per la carretera de Vic, per mitjà d'una pista asfaltada que porta fins a la seva entrada principal. El complex de les Coves del Toll integren un conjunt de cavernes, entre les quals destaca la Cova del Toll, que té forma d'un gran T amb dues sortides i amb un recorregut gairebé de dos quilòmetres, dels quals 158 metres són visitables.
Cova prehistòrica: una formació geològica de gran interès.
Part del seu interior és ple de sediments, arrossegats pel torrent, que es barregen amb les restes dels animals i dels homes que hi han viscut durant els darrers cent mil anys. Des del seu descobriment l'any 1948, i encara ara, s'hi porten a terme campanyes d'excavació arqueològica que han posat de manifest un important llegat antropològic i paleontològic.
Els materials trobats estan exposats al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, situat a la Casa Museu Rafael Casanova.
Aquesta cova prehistòrica es divideix en dos sectors:
- Galeria Sud (108 m.) - Zona ocupada per l'home prehistòric
- Galeria est (80,55 m) - Vorejant, travessant o passant per sobre del curs fluvial d'aigua freda i cristal·lina.
Palau de la Fauna del quaternari
La Cova del toll és una de les coves d'Europa més rica en fauna del Quaternari, durant la glaciació WÜRM: hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard...
Restes de focs i uns pocs sílex corresponents al Mosterià ens demostren la presència humana de l'home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat) a la comarca del Moianès.
Els nostres orígens a les coves prehistòriques
Les troballes a les coves prehistòriques relatives a l'EPIPALEOLÍTIC, al NEOLÍTIC i a l'EDAT DE BRONZE ens permeten veure com la nostra gent anava fent camí per la història.
L'home passa de ser recol·lector a pagès, d'una vida tradicional que es veurà de tant en tant passa a la sobtada per la presència de gent i materials novedosos de caire forani.
Relacionat amb les troballes de la Cova del toll tenim un exemple molt interessant: aquell individu masculí i robust, no gaire alt i branquimorf, de tipus alpí, del qual s'ha trobat l'enterrament i que s'acompanya d'un fermal metàl·lic d'origen centreeuropeu.
Serveis
El conjunt té una excel·lent infraestructura d'acollida i guia amb possibilitat d'assistir a activitats preparades per monitors especialitzats, destinades a tota mena de grups, tant en dies laborables com en festius, prèvia concertació.
Uns 160 m. lineals de la cova principal han estat a condicionats amb passarel·les i llum per rebre visites.
A part de les coves, també és molt interessant dunar una petita caminada pel parc
Balma de La Surgència
Balma de La Surgència
Si visiteu la cova del Toll després d'haver plogut bastant i trobareu aigua en el seu interior, que surt per aquest furat.
Balma de La Surgència
Poblat Prehistòric