Santa Coloma de Queralt

Santa Coloma de Queralt és un municipi de la província de Tarragona (Catalunya), a la comarca de la Conca de Barberà, a la dreta del riu Gayá, protegit per la serra d'Aguiló (811 m) i del Codony (789 m).

Castell dels Comtes (ss XI - XVII)
Residència dels senyors de Santa Coloma.
Al voltan d'una torre circular de defensa es va edificar el castell gòtic, comvertit després en palau senyorial.

Castell dels Comtes (ss XI - XVII)

Pati d'armes
Depèndencies s'accedia per un portal d'entrada.

Esgésia de Santa Magdalena
Capella del castell. La façana (s XIV) pertany  a l'antic hospital de pobres, treslladada aquí el 1922.

La Plaça Major, antigament dita Plaça de les Eres, és un gran espai en forma de trapezi que constitueix el cor del nucli antic de la vila. Es va formar a començament del segle XIII, coincidint amb el notable creixement demogràfic que va fer sorgir també el carrer Major i el carrer del Mig.

El portal de Cervera té una doble arcada d'arc de mig punt, l'exterior és de dovelles petites i té una gran profunditat i l'interior té dovelles molt grans.

L'església parroquial està dedicada a Santa Maria (segle XIV). És d'estil gòtic. Encara que la seva construcció es va iniciar en 1331 no va ser culminada fins a 1587. En el seu interior es troba un retaule d'alabastre dedicat a Sant Llorenç, de l'any 1386 realitzat per l'escultor Jordi de Déu. Té un alt campanar quadrat del segle XVII.


Portal del Martí (s XIV)
Un dels quatre portals conservats que tancaven la Vila, conegut també amb el nom de "Portalet". Al costat, una casa senyorial (Cal Segura) del segle XVIII.