Passejant pels carrers de Vilafranca del Penedès

Municipi: Vilafranca del Penedès. Comarca: Alt Penedès. Província: Barcelona. Autonomia: Catalunya.

CASA DE LA VILA
L'Ajuntament va adquirir el palau medieval el 1559, que conserva la façana lateral amb escuts i gàrgoles. Ja el 1604 hi havia l'escut de la vila damunt de l'entrada principal. El 1892 van iniciar-se les reformes en què es van unificar els balcons de la primera planta, i van finalitzar amb la façana modernista inaugurada 1912.


BASÍLICA DE SANTA MARIA
Es tracta del primer edifici parroquial de Catalunya construït en estil gòtic, seguint les directrius constructives de les esglésies catalanes de nau única. La primera pedra es va col·locar l'any 1285, sobre una antiga capella romànica que gaudia d'un emplaçament d'excepció a la vila. La seva construcció va ser possible gràcies a les donacions de famílies nobles, dels mercaders i dels poderosos gremis i confraries. Finalment, va ser consagrada en 1484.
La façana principal va ser erigida al segle XV seguint l'estil gòtic, però al llarg de la història ha sofert diverses intervencions.

CAPELLA DE SANT JOAN
El 1306 els hospitalers van rebre permís per instal-lar-se a Vilafranca. La capella és un edifici  de transició al gòtic amb una sola nau rectangular dividida en quatre trams i un absis pentagonal a l'est amb les arestes reforçades per contraforts. Als murs, diversos correurs tenen marques de picapedrer. La comanda ocupava la plaça de Sant Joan.






CASA MANEL VIDAL I FOLQUET
Casa amb tres façanes. Destaca la gran torre circular coronada amb merlets i el balcó semicircular de la primera planta que presideix la cantonada. La façana del carrer de la Font presenta dues plantes amb balcons i vitralls de colors, i un coronament amb una galeria de finestres. Entre les mènsules hi ha un elefant.